Punktlighed
Vi ved, hvor vigtigt der er for vores kunder, at man kan regne med toget. Det er det også for DSB. Derfor holder vi skarpt øje med punktligheden på vores tog.
Punktlighed
Vi ved, hvor vigtigt der er for vores kunder, at man kan regne med toget. Det er det også for DSB. Derfor holder vi skarpt øje med punktligheden på vores tog.
Hver dag tager flere hundredetusinde kunder toget for at få hverdagen til at hænge sammen. De skal kunne regne med DSB. Derfor er punktlighed og pålidelighed vores vigtigste pejlemærker.
I disse år fornyer Banedanmark jernbanen i Danmark, og det giver meget byggearbejde rundt om på jernbanenettet. Det kan i perioder medføre færre tog og forsinkelser. Mens det står på, så gør vi alt for at sikre, at kunderne fortsat kan regne med at komme frem til tiden.
Vi overvåger og måler detaljeret på alle de strækninger, vi kører, på alle tidspunkter af døgnet, og vi analyserer, hvad der er grunden til en forsinkelse. Kun på denne måde kan vi arbejde systematisk for at køre endnu bedre i fremtiden.
Sådan måler vi en forsinkelse
Hvis du som kunde ankommer senere end 2.59 minutter efter din planmæssige ankomst med et tog, tæller det som forsinket. Grænsen er fastsat sammen med Transportministeriet og Banedanmark og gælder alle tog, både S-tog og regional- og InterCity-tog. Tog der bliver akut aflyst indgår også i opgørelsen.
Hos DSB måler vi den såkaldte ’Kundepunktlighed’. Det vil sige, at et fyldt tog fx i myldretiden tæller mere i statistikken end et, der kører om aftenen med færre kunder. Målet for kundepunktligheden er i 2025 fastsat til minimum 92,4 procent for S-tog og minimum 75% for regional- og InterCity-tog.

Hvor ofte er toget forsinket
I 2024 var 76,8% - eller mere end tre ud af fire kunder - fremme til tiden i fjerntrafikken.
Hvis man også opgør, hvor mange kunder der er fremme inden for 10 minutter af forventet ankomst, så er det mere end 9 ud af 10 kunder i fjerntrafikken.

For S-tog var 96% af kunderne i 2024 fremme til tiden.
Dermed lever DSB i begge tilfælde op til kontraktkravet om punktlighed, som er fastsat med Transportministeriet.

Hvorfor er et tog forsinket?
Der kan være mange grunde til, at et tog er forsinket. I langt de fleste tilfælde skyldes det fejl på infrastrukturen. Det er fx fejl på skinner, sporskifter, signaler og køreledninger. Det kan ramme alle tog, der kører på en strækning – ikke kun DSB.
Andre årsager kan være fejl på toget eller personale, der ikke er nået frem i tide. Og endelig kan eksterne forhold som sne, storm og væltede træer også spille ind.

Du er dækket af DSB Rejsetidsgaranti
Hvis dit tog bliver meget forsinket eller aflyst, så har vi en Rejsetidsgaranti, som kan give dig kompensation. Beløbet afhænger af, hvor meget du er blevet forsinket og du vil også kunne vælge en ny billet, hvis det er bedre for dig.
Og selvom vi ved, at de fleste langt hellere vil frem til tiden, så er det vores måde at give et plaster på såret for de gener, du har haft. Er du pendler, så kan du på månedsbasis få beløbet overført helt automatisk. Læs mere om, hvordan du får kompensation under ’Rejsetidsgarantien’