God selskabsledelse
DSB er en selvstændig offentlig virksomhed, der er ejet af den danske stat ved Transportministeriet. Selskabet ledes og drives af en bestyrelse og en direktion.
God selskabsledelse
DSB er en selvstændig offentlig virksomhed, der er ejet af den danske stat ved Transportministeriet. Selskabet ledes og drives af en bestyrelse og en direktion.
Som selvstændig offentlig virksomhed følger DSB statens anbefalinger for god selskabsledelse, der fremgår af ”Statens ejerskabspolitik”. Politikken indeholder rammerne for statens ejerskabsudøvelse samt retningslinjer for styringen af statslige virksomheder - herunder krav, forventninger og anbefalinger om virksomhedsledelse.
Bestyrelsen gennemgår og forholder sig løbende til anbefalinger fra Komitéen for god Selskabsledelse, herunder følg eller forklar-princippet.
Virksomhedsmødet
Virksomhedens øverste organ, virksomhedsmødet, svarer til generalforsamlingen i et aktieselskab. Transportministeren sidestilles med en eneaktionær og har på virksomhedsmødet beføjelser svarende til dem, der efter aktieselskabsloven og årsregnskabsloven tilkommer aktionærer.
På virksomhedsmødet deltager transportministeren, bestyrelsen, direktionen og tillige revisorerne. Virksomhedsmødet ledes af en dirigent, som udpeges af transportministeren. Mødet er åbent for pressen. Virksomhedens vedtægter kan ændres af transportministeren efter forhandling med bestyrelsen.
Vedtægtsændringer sker formelt på virksomhedsmødet.
Årsrapporten, som godkendes på det ordinære virksomhedsmøde inden udgangen af april måned, suppleres i overensstemmelse med regnskabsreglementet med delregnskaber for virksomhedens hovedforretningsområder.
Bestyrelsen
Bestyrelsen består af 9 medlemmer, heraf er 6 medlemmer valgt på virksomhedsmødet af Transport- og Boligministeriet og 3 er medarbejdervalgte medlemmer.
De på virksomhedsmødet valgte bestyrelsesmedlemmer anses for at være uafhængige og vælges for en periode af to år. Medlemmerne vælges ud fra samfunds-, ledelses-, og forretningsmæssige hensyn, herunder trafikal indsigt, således at bestyrelsen gennem sin sammensætning og kompetencer, bedst muligt understøtter DSB’s formål. Genvalg kan finde sted.
Bestyrelsen holder møde mindst én gang i kvartalet, dog mindst 6 gange årligt, samt et strategimøde.
Som led i bestyrelsens arbejde, i forhold til fastlæggelse af de overordnede rammer for Selskabets virksomhed, behandler bestyrelsen bl.a. følgende emner mindst én gang årligt:
- Selskabets finansielle- og overordnede strategi.
- Selskabets kapitalstruktur og risikostyring. Hertil retningslinjer for selskabets organisation, som indbefatter regnskabsfunktion, intern kontrol, IT-organisation og budgettering.
- Årsrapport og delårsrapporter.
- Selskabsledelse og compliance.
- Selskabets og datterselskabers samlede investerings- og finansieringsplan.
- Retningslinjer for udøvelsen af den ledelsesmæssige og finansielle kontrol med direktionens arbejde.
- Selskabets væsentligste forsikringsforhold, væsentlige politikker og aktiviteter der sikre mangfoldighed.
- Projekter af væsentlig strategisk karakter.
- Takstreguleringer, sektorsamarbejde og jernbanesikkerhed.
- Bestyrelsens kompetencer og samarbejde internt og med direktionen.
Evaluering af arbejdet i bestyrelsen
Formålet med bestyrelsens selvevaluering er at sikre, at bestyrelsen til en hver tid, gennem sin sammensætning og kompetencer, bedst muligt understøtter DSB i overensstemmelse med DSB’s formål.
Evalueringsprocessen danner baggrund for kontinuerlig forbedring af den samlede bestyrelse og de individuelle bestyrelsesmedlemmers bidrag og resultater. En årlig, transparent, forudsigelig og objektiv evalueringsproces bidrager til sikring af den rette sammensætning af bestyrelsen i forhold til kompetencer, mangfoldighed, antallet af medlemmer og fornyelse.
Evalueringsprocessen udføres i overensstemmelse med bestyrelsens forretningsorden samt de til en hver tid gældende anbefalinger for god selskabsledelse.
Bestyrelsesevaluering 2023
I oktober 2023 afvikledes årets bestyrelsesevaluering, som er foregået som en fælles drøftelse og understøttes af et elektronisk spørgeskema, hvori der indgår en vurdering af følgende forhold:
- Resultater og bidrag i forhold til eksempelvis strategiske, organisatoriske og ledelsesmæssige forhold.
- Kompetenceprofil og sammensætning af bestyrelsen.
- Overboarding.
- Samarbejdet med direktionen/direktørkredsen.
- Formandens ledelse af bestyrelsen.
- Arbejdet i bestyrelsesudvalg.
- Tilrettelæggelsen af bestyrelsesarbejdet og kvaliteten af materialet, der tilgår bestyrelsen.
Alle bestyrelsesmedlemmer har besvaret spørgsmålene i spørgeskemaet. På en skala fra 1 – 5 (med 5 som topkarakter) ligger de fleste svar over 4. Vurderingerne af bestyrelsesformanden og den administrerende direktør er tilfredsstillende. Den overordnede vurdering er, at bestyrelsen samlet set besidder de for virksomheden nødvendige kompetencer.
Revisionsudvalg
Revisionsudvalget bistår bestyrelsen med en selvstændig vurdering af, om virksomhedens regnskabsaflæggelse, interne kontroller, risikostyring og lovpligtige revision er tilrettelagt på en hensigtsmæssig måde henset til virksomhedens og koncernens størrelse og kompleksitet. Rammerne for udvalgets arbejde er fastlagt i et kommissorium.
Revisionsudvalget består af følgende medlemmer, som alle anses for uafhængige og besidder særlige kvalifikationer:
- Lene Espersen, formand
- Henrik Amsinck
- Lone Riis Stensgaard
Udvalget har i 2023 holdt 5 møder, hvor der blandt andet blev behandlet følgende emner:
- Årsrapport og delårsrapporter
- ESG dobbelt væsentlighedsanalyse
- Revisionsprotokollater og rapportering fra intern og ekstern revision samt Rigsrevisionen
- Rapportering fra whistleblowerordningen
- Ekstern revisors uafhængighed og leverance af ikke-revisionsydelser
- Intern revisions funktionsbeskrivelse, budget og bemanding
- Risikostyring
- IT-sikkerhed - herunder IT-sikkerhedspolitik
- Intern kontrolstruktur
- Orientering om DPO - og Compliancefunktionens aktiviteter samt Fremtidens Planlægningssystemer
Vederlagsudvalg
Vederlagsudvalget bistår bestyrelsen med at udarbejde indstillinger vedrørende vederlagspolitik og aflønning. Rammerne for udvalgets arbejde er fastlagt i et kommissorium.
Vederlagsudvalget består af følgende medlemmer, som alle anses som uafhængige og besidder særlige kvalifikationer:
- Anne Hedensted Steffensen, formand
- Peter Schütze
- Lene Feltmann Espersen
Udvalget har i 2023 holdt 4 møder, hvor der balndt andet blev behandlet følgende emner:
- Vederlagspolitik
- Lønforhold for direktion, direktører, direkte referencer til administrerende direktør og højtlønnede medarbejdere
- Vederlagsrapport
- Analyse og vurdering af lønudviklingen samt tendenser i hele lønsummen
- Mål for det underrepræsenterede køn i ledelsen
- Sikring af, at vederlagspolitik og de aflønningsmæssige forhold er i overensstemmelse med lovgivningens krav og støtter DSB’s mål for ligeløn
Materieludvalg
Materieludvalget bistår bestyrelsen med at udarbejde indstillinger vedrørende anskaffelser samt investeringer i og salg af rullende materiel. Rammerne for udvalgets arbejde er fastlagt i et kommissorium.
Materieludvalget består af følgende medlemmer, hvoraf to er uafhængige og alle besidder særlige kvalifikationer:
- Christina Grumstrup Sørensen, formand
- Peter Schütze
- Anne Hedensted Steffensen
- Louise Saabye Høst
Udvalget har i 2023 holdt 6 møder, hvor der blandet andet blev behandlet følgende emner:
- Langsigtet materielplan
- Miljøopgradering
- Fremtidens Materielanskaffelser, herunder:
- Fremtidens S-bane
- Nye tog (IC5-eltogsæt)
- Anskaffelse af nye vogne og lokomotiver
- Nye Grønne Værksteder
- Driftsstatus
- Levetidsforlængelse af togmateriel
- Materielbortanskaffelser
Direktionen
Direktionen er ansvarlig for DSB’s daglige ledelse, herunder at bogføringen sker under iagttagelse af lovgivningens regler herom, og at formueforvaltningen sker på en betryggende måde.
Ved instruks fastsætter bestyrelsen de nærmere retningslinjer for direktionen, herunder retningslinjer for arbejdsfordelingen mellem bestyrelse og direktion og direktionens kompetence i beløbsmæssig henseende. Instruksen forelægges transportministeren til godkendelse. Direktionens løn og resultatløn fremgår af årsregnskabet.
Orientering af Transportministeren
Bestyrelsens formand og næstformand er forpligtet til at orientere Transportministeren om sager af væsentlig betydning.
Orienteringen sker blandt andet på kvartalsmøder, hvor ministeren orienteres om forhold, som kan have væsentlig økonomisk betydning eller politisk interesse. På møderne orienteres også om forsikringsdækningen i virksomheden og dens tilknyttede virksomheder, herunder størrelsen af selvrisiko for de enkelte forsikringer.
Herudover forelægges transportministeren delregnskaber udarbejdet i henhold til de konkurrenceretlige retningslinjer.
Investeringer
Af DSB-loven og DSB’s vedtægter fremgår det, at såfremt DSB eller DSB’s tilknyttede virksomheder ønsker at foretage investeringer, som overstiger en beløbsmæssig grænse på 100 mio. kr., så skal de forelægges Folketingets Finansudvalg til godkendelse.
Beløbsgrænsen fremgår af virksomhedens vedtægter og kan ændres efter forelæggelse for finansudvalget. DSB’s udlandsaktiviteter reguleres i vedtægternes § 5.
Lån
Rammer for virksomhedens og dens tilknyttede virksomheders optagelse af lån såvel til drifts- som til investeringsformål fastsættes ifølge DSB-loven af transportministeren. Rammerne for lån til investeringsformål godkendes af finansudvalget. De gældende rammer for lån til driftsformål og principperne for optagelse af lån til investeringsformål fremgår af vedtægterne.
Revision
DSB’s årsregnskaber revideres efter årsregnskabslovens bestemmelser af en statsautoriseret revisor og af rigsrevisor. Den statsautoriserede revisor vælges af transportministeren på virksomhedsmødet efter indstilling fra bestyrelsen. Valget gælder for ét år ad gangen. Genvalg kan finde sted.
Rigsrevisor og den statsautoriserede revisor reviderer endvidere DSB’s regnskaber efter reglerne i lov om revision af statens regnskaber m.m. Ved årsregnskabets aflæggelse skal den statsautoriserede revisor endvidere afgive en erklæring om, hvorvidt kravene i regnskabsreglementet og de konkurrenceretlige retningslinjer er overholdt.
DSB har tillige en intern revision, som også er intern revision for DSB’s danske tilknyttede virksomheder. Chefen for Intern revision er ansat direkte af bestyrelsen.
DSB's politikker
AI-politik (pdf)
Politikken fastlægger og sikre, at DSB indkøber, udvikler og anvender AI på en ansvarlig måde samt rammerne for, hvordan DSB efterlever gældende lovgivning på området.
Arbejdsmiljøpolitik (pdf)
Et godt arbejdsmiljø er en vigtig del af vores strategi. Med et godt arbejdsmiljø er vi fælles om at gøre DSB til en attraktiv arbejdsplads og en sikker jernbanevirksomhed.
Beredskabs- og sikringspolitik (pdf)
Beredskab og sikkerhed er en naturlig del af hverdagen i DSB. Med politikken skabes mål og vilkår for opbygning, vedligeholdelse og udvikling af et robust og professionelt beredskab, der sikrer tryghed for ansatte og kunder.
Compliance-politik (pdf)
Som offentlig virksomhed har DSB en særlig forpligtelse til at have høj grad af etik og korrekthed i vores daglige virke og den måde, vi driver forretning på. Compliance er derfor et essentielt element i vores virksomhedskultur.
Finansiel politik (pdf)
Politikken har til formål, at styre de finansielle risici inden for rammerne af accepteret finansiel risiko så optimalt og omkostningseffektivt som muligt og reducere effekter af ændrede finansielle markedsforhold.
Forsikringspolitik (pdf)
Politikken sikre, at alle lovpligtige eller af ejeren pålagte forsikringer indkøbes. Derudover sikres forsikringer til afdækning af forsikringsbare risici vedrørende værdier, personer og ansvar, der kan medføre et væsentligt økonomisk tab.
Fraværspolitik (pdf)
Politikken understøtter vores strategi om at være en attraktiv arbejdsplads, hvor er der fokus på trivsel og sundhed, således at der skabes rammer for at fremme trivslen og minimere sygefraværet.
Indkøbspolitik (pdf)
Vi agerer professionelt og ansvarligt i forbindelse med gennemførelse af indkøb og har et professionelt og uafhængigt forhold til nuværende
Informationssikkerhedspolitik (pdf)
Som samfundskritiks infrastruktur arbejder DSB struktureret med informationssikkerheden. Det gør vi bl.a. ved at efterleve gældende lovgivning, opretholde certificering og udvikle virksomhedskulturen, så der arbejdes informationssikkert.
Kommunikationspolitik (pdf)
Kunderne skal kunne stole på det vi siger. Politikken bidrager i den forbindelse til den åben og ærlig kommunikation, som er enkel, faktuel og faglig.
Mangfoldighedspolitik (pdf)
Vi vil skabe en arbejdsplads, der afspejler samfundet og som er diverst sammensat ift. køn, alder, etnicitet, uddannelse, etc. Der skal være lige adgang og muligheder for alle medarbejdere.
Miljøpolitik (pdf)
DSB bidrager til en reduktion af transportsektorens samlede miljø- og klimapåvirkning. Politikken sætter rammen for en helhedsorienteret indsats for at minimere virksomhedens samlede miljøpåvirkninger af omgivelserne.
Overvågningspolitik (pdf)
Politikken sikrer et robust og professionelt overvågningssystem på tværs af DSB. Herved sikrer vi DSB’s værdier, understøtter kriminalitetsbekæmpelsen samt sikrer tryghed for medarbejdere og kunder.
Personalepolitik (pdf)
Politikken understøtter vores strategi og værdier og har til formål at sikre ens linjer for DSB’s medarbejdere. Vi får den bedste arbejdsplads, når vi er fælles om at tage ansvar med fokus på respekt, anerkendelse, inspiration og muligheder.
Politik for beskyttelse af personoplysninger (pdf)
I DSB respekterer vi den enkeltes ret til beskyttelse af personoplysninger, uanset om du er kunde, medarbejder, samarbejdspartner, leverandør eller på anden vis giver dine personoplysninger til os.
Politik for Data Governance og Dataetik (pdf)
Anvendelsen af data er en integreret del af DSB, og vi tilstræber at være faktabaserede og datadrevne i vores beslutninger. Brugen af data sker altid i respekt af vores samfundsansvar og i henhold til gældende lovgivning.
Samfundsansvarspolitik (pdf)
Vores grundlæggende værdier danner rammen for, hvordan vi alle, medarbejdere, ledelse og bestyrelse, udviser en samfundsansvarlig adfærd, træffer rigtige beslutninger i hverdagen og behandler hinanden, vores kunder og vores øvrige interessenter.
Seniorpolitik (pdf)
Vi ønsker at tiltrække, fastholde og udvikle seniorer. En god seniorpolitik vil gøre arbejdslivet længere og bedre, så den enkelte kan fortsætte og trives i DSB indtil pensionsalderen.
Sikkerhedspolitik (pdf)
Vores kunder skal kunne tage sikkerhed for givet – det må vi aldrig. For at fastholde fokus på sikkerhed, har vi udarbejdet en politik som sikre, at sikkerhed er en grundforudsætning i alt, hvad vi foretager os.
Skattepolitik (pdf)
Politiken sikre, at DSB agerer ansvarligt på skatteområdet, og at beslutninger truffet med henblik optimering af skattemæssige forhold er drevet af forretningsmæssige hensyn.
Tilgængelighedspolitik (pdf)
Vi arbejder målrettet for at sikre god tilgængelighed i vores tog og på stationer for kunder med nedsat mobilitet, ældre, børnefamilier mv. Arbejdet tager udgangspunkt i overskriften ’’Design for alle’’.
Vederlagspolitik for ansatte (pdf)
Som selvstændig offentlig virksomhed har DSB en særlig forpligtigelse til, at løndannelsen er præget af ordentlighed og åbenhed. Politikken understøtter DSB’s strategi og værdier og har til formål at fastholde DSB’s ansatte og fastlægge grundlaget for løn- og ansættelsesvilkår. Vederlagspolitikken tager udgangspunkt i det relevante marked for stillingen, under hensyntagen til de særlige forhold, som gælder for en selvstændig offentlig virksomhed.
Vederlagspolitik for bestyrelse, direktion, direktørkreds og revisionschef (pdf)
Politiken sikre honorering af bestyrelsesmedlemmer således, at DSB kan sammensætte og fastholde en professionel bestyrelse, som kan støtte DSB's forretningsudvikling og rammerne for resultatskabelse. Vederlagspolitikken tager udgangspunkt i det relevante marked for stillingen, under hensyntagen til de særlige forhold, som gælder for en selvstændig offentlig virksomhed.
Whistleblower-politik (pdf)
I DSB ønsker vi en åben virksomhedskultur, hvor ansatte trygt kan henvende sig til deres ledere, kolleger, HR, tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant, hvis de oplever ulovligheder eller alvorlige uregelmæssigheder.